Zeynel Emre’den Bakan Soylu’ya “Af” Sorusu

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Türkiye’deki Geri Gönderim Merkezlerindeki mülteci, sığınmacı, göçmen ve kaçaklara, buralardaki kapasitenin dolmasından kaynaklı izin belgesiyle istedikleri şehre gidiş izni verildiğine ilişkin iddiayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. CHP’li Emre, “Bir af da Geri Gönderim Merkezlerinde kalanlara mı çıktı?” dedi.

CHP’li Emre, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalacağı en önemli gelişmenin göçmen konusu olduğuna dikkat çekti. Her geçen gün konun daha ciddi boyutlara ulaştığını belirten Emre, şöyle dedi:

“Türkiye’nin bu gününü ve yarınını belirleyecek en önemli gelişmelerden biri; çatışma ve savaşlar ile ekonomik ve sosyal adaletsizliklerden kaynaklı komşu ülkeler ile yakın coğrafyasında yaşanan zorunlu insan göçüdür. Özellikle 2011 yılında başlayan ve bazı şehirlerinde hala devam eden çatışmalardan kaynaklı Suriye’den yoğun bir göç olurken, en fazla göç edilen ülkelerin başında Türkiye yer aldı. Geçen ay itibariyle ülkemizde geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 3 milyon 600 bin civarındayken, bu sayıya başka uyruktan olanlarla kaçaklar dahil edildiğinde 6 milyonu bulduğu ifade edilmektedir.

Yunanistan kapıları kapatınca gidenlerin büyük çoğunluğu geri geldi

Bilindiği üzere Suriye’nin İdlib vilayetinde 27 Şubat 2020 gecesi 34 askerin şehit verilmesinin ardından Türkiye’de bulunan; mülteci, sığınmacı, göçmen ve kaçak göçmen konumundakilerin Avrupa ülkelerine geçişi serbest bırakıldı ve batı sınırındaki kapılar açıldı. Bir tepkiyle alınan bu kararın uygulamasında kamu kurum ve kuruşları da devreye sokuldu ve çok sayıda kişi sınıra taşındı. Ancak Yunanistan geçişlere izin vermedi ve sınırı geçenlerin çok büyük çoğunluğu Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı.

İstedikleri şehre gitme izni mi verildi?

Mart ayının başında yaşanan bu sıcak gelişmeler, sonraki aylarda gündemden düşmüş ancak Türkiye’deki göç sorunu büyümeye devam etmiştir. Avrupa ülkelerine geçiş yapamayanlar dönüşlerinin ardından Türkiye’deki Geri Gönderim Merkezlerine tekrar yerleştirilirken, buraya yerleştirilenlerin sayısı kapasitenin çok üstüne çıkmıştır. Bunun, Avrupa ülkelerine gitmek için sınırı geçen kaçak göçmenlerin de Geri Gönderim Merkezlerine alınmasından kaynaklandığı ifade edilmektedir. Son günlerde alınan bir kararla buralarda kalanların, sayılarının gittikçe artması üzerine, hangi şehre gitmek istiyorlarsa yol izin belgesi düzenlenerek serbest bırakıldığı kaydedilmekte. Ulusal basında çıkan haberlere göre karar sonrası, sadece Ankara-Akyurt’taki merkezden 27-28 Nisan 2020 tarihinde 9 otobüsle İstanbul’a gidenler oldu.”

Kaç kişiye ve hangi şehre gidiş izin verildi?

CHP’li Emre, Geri Gönderim Merkezlerine ilişkin alınan kararın ayrıntılarını açıklaması için Bakan Soylu’ya şu soruları yönetti:

“-Türkiye genelindeki Geri Gönderim Merkezi sayısı kaçtır? Buraların ayrı ayrı ve toplam kapasitesi kaçtır? Hangi Geri Gönderim Merkezinde kaç kişi kalmaktadır? Hangi yaş aralığında kaç kişi vardır ve cinsiyete göre dağılımları nasıldır?

-Batıdaki sınır kapılarının açılması kararı sonrası sınırı geçip tekrar dönmeyen kişi sayısı kaçtır?

-Türkiye’deki Geri Gönderim Merkezlerinde bulunanlara, Nisan ayında bir karar çerçevesinde istedikleri şehre gitme izni verildiği doğru mudur? Doğruysa bu karar sonrası kaç kişi merkezlerden ayrılmış ve hangi şehre gitmeleri için verilmiştir? Hangi şehre kaç kişi gitmiştir?

-Türkiye’ye Suriye’den yaşanan göç nedeniyle Avrupa Birliği’nin mali destek vereceği yönünde Türkiye-AB arasında bir anlaşma ya da protokol söz konusu mudur? Söz konusu ise Avrupa Birliği hangi miktarda mali destek sözü vermiştir ve bu güne kadar gönderilen paranın miktarı kaçtır?”

Anka Haber